Epilepsie bij honden

wat moet ik weten?

Epilepsie bij honden is een probleem dat helaas vaak voorkomt. Epilepsie is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat je hond soms heftige aanvallen kan krijgen. Als baasje is dit erg naar om te zien. Wat moet je allemaal weten over epilepsie? In dit artikel praten we je bij over dit belangrijke onderwerp.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een neurologische aandoening waarbij aanvallen voorkomen. Deze aanvallen ontstaan door een plotselinge storing van de prikkeloverdracht in de hersenen. Epilepsie bij honden bestaat in verschillende vormen met verschillende aanvallen. Ook de oorzaak van epilepsie kan per hond verschillen. Welke oorzaken van epilepsie bij honden bestaan er?

Oorzaken epilepsie bij honden

Er zijn hoofdzakelijk twee soorten epilepsie onder te verdelen, namelijk primaire en secundaire epilepsie. Beide vormen hebben een andere inhoud en vaak een andere oorzaak. Maar wat onderscheidt primaire – en secundaire epilepsie bij honden?

  • Primaire epilepsie
    Dit is de – voor ons – meest herkenbare vorm van epilepsie. Deze vorm zien we ook het vaakst bij mensen. Primaire epilepsie heeft vaak een onbekende oorzaak in het lichaam. Als er door de dierenarts onderzoek wordt gedaan, maar er niks wordt gevonden zal de dierenarts waarschijnlijk primaire epilepsie als diagnose stellen. Per hond verschilt het een beetje wanneer de eerste aanvallen beginnen. De meeste aanvallen beginnen bij honden van 1 tot 6 jaar oud, maar het kan ook zijn dat baasjes de eerste aanvallen hebben gemist en het dus al eerder heeft plaatsgevonden.

  • Secundaire epilepsie
    Als er wel een aantoonbare oorzaak van de epilepsie is gevonden wordt er gesproken van secundaire epilepsie. Vaak gaat het hier om een te laag suikergehalte, lever- of nieraandoeningen, hersenaandoeningen of vergiftiging. De meeste honden krijgen op latere leeftijd last van secundaire epilepsie, maar ook jonge honden kunnen hier zeker mee te maken krijgen.

Fasen epileptische aanval

Epilepsie bij honden is vaak heel heftig om te zien voor het baasje. Daarom is het goed om te weten in welke fasen epilepsie kan worden onderverdeeld.

Aura

Aura is de eerste fase van epilepsie. Deze fase kan een paar seconden duren, maar som kan het ook een aantal dagen volhouden. Je herkent deze fase wanneer je hond iets meer naar jou aanhankelijk wordt. Hij heeft een beetje een aparte blik in zijn ogen en is erg rustig of juist onrustig (dit verschilt per hond). De aurafase is het moeilijkst om te herkennen, omdat de symptomen niet opvallen en het vaak gebeurt wanneer je hond rustig is.

Toeval

In deze fase vindt de echte aanval plaats. Wanneer een aanval plaatsvindt duurt dit enkele minuten. Mocht de aanval zo lang volhouden en over de tien minuten gaan dan is het zaak om de dierenarts te bellen. Tijdens de toevalfase zie je dus echt dat er iets met je hond aan de hand is. Hij valt om, verliest zijn bewustzijn of krijgt hevige krampen. Ook verlies van ontlasting komt geregeld voor.

Post-ictaal

Als je hond op de terugweg is van zijn heftige aanval zit hij in de post-ictale fase. Epilepsie bij honden zorgt ervoor dat honden meestal de weg kwijt zijn na een aanval. Ook krijgt je hond enorme dorst na deze gebeurtenis. Deze fase varieert ook van een paar seconden tot enkele dagen.

Symptomen epilepsie bij honden

Epilepsie valt in de meeste gevallen erg op, maar het kan zomaar zijn dat je bepaalde cruciale signalen mist. Daarom is het belangrijk dat je weet welke symptomen komen kijken bij epilepsie.

  • Aanhankelijkheid
  • Warrigheid
  • Verlies van bewustzijn
  • Omvallen
  • Krampachtige bewegingen
  • Schuim in de bek
  • Klapperende kaken
  • Verlies van ontlasting

Epileptische aanval hond: wat kun je zelf doen?

Helaas is er niets wat je kunt doen om een epileptische aanval bij je hond te stoppen of te voorkomen. Wel is je eigen gedrag tijdens zo’n aanval erg belangrijk. De eerste keer dat je hond een epileptische aanval krijgt is vaak enorm schrikken. De volgende punten helpen je bij een goede verzorging als je hond last heeft van toevallen.

  • Blijf rustig
  • Observeer je hond goed (zodat je ook zoveel mogelijk details kunt vertellen aan de dierenarts)
  • Houd de tijd van een aanval bij
  • Raak je hond niet aan en spreek hem niet aan. Laat je hond volledig met rust
  • Bel de dierenarts als de aanval langer duurt dan tien minuten

Is het de eerste keer dat je hond een epileptische aanval krijgt? Neem na de aanval direct contact op met de dierenarts voor een onderzoek en wat extra tips.

Bezoek aan de dierenarts

Als je – meestal na de eerste aanval – een bezoek aan de dierenarts brengt zal de dierenarts proberen te achterhalen waar de epilepsie vandaan komt. Hierbij wordt bloed van je hond afgenomen zodat er gekeken kan worden naar bepaalde waardes van organen die wel eens epilepsie veroorzaken. Als hier niets uitkomt kan de dierenarts ook overgaan tot een CT-scan. Een CT-scan moet een tumor detecteren of juist uitsluiten. Als er uit dit bloedonderzoek of uit de scan blijkt dat er niets afwijkt dan wordt meestal de diagnose primaire epilepsie gesteld.

Behandeling epilepsie hond

De behandeling van epilepsie bij honden verschilt vaak sterk. Dit komt doordat de ene hond heel vaak epileptische aanvallen heeft en de andere hond bijna nooit. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen hoe vaak aanvallen plaatsvinden en in welke mate. Als een aanval maar eens per jaar of eens per X aantal jaar plaatsvindt is behandeling vaak niet nodig. Sommige honden zijn helaas pechvogels en krijgen vaker per jaar aanvallen. In dit geval zal de dierenarts een behandelplan opstellen. Vaak wordt met medicijnen behandeld om de aanvallen te verkorten, de frequentie van de aanvallen te verlagen of de hevigheid van de aanvallen te verminderen.

Medicijnen tegen epilepsie

Er bestaan verschillende soorten medicijnen die worden voorgeschreven door dierenartsen. Welke medicijnen worden het meest gebruikt?

  • Phenobarbital
    De meeste dierenartsen kiezen als eerst voor dit medicijn. Dit medicijn zorgt ervoor dat de aanvallen afnemen. In het begin zal je hond nog wat warrig of futloos zijn. Ook drinkt hij wat vaker dan normaal.
  • Fenytoïne
    Soms werkt phenobarbital niet goed genoeg of is het uitgewerkt. Dan wordt meestal overgestapt op fenytoïne. Dit heeft hetzelfde doel, maar het werkt soms verder waar phenobarbital ophoudt met werken.
  • Diazepam
    Dit middel wordt geïnjecteerd bij honden die een langdurige aanval hebben. Het middel zorgt ervoor dat de hond uit de aanval wordt gehaald.

Status epilepticus

Heeft je hond langer dan vijftien minuten last van een aanval zonder tussenpozen? Dan is het alarmerend. Zorg er daarom altijd voor dat je na tien minuten de dierenarts belt. Een aanval die langer duurt dan vijftien minuten is levensbedreigend. Dit wordt status epilepticus genoemd. De dierenarts kan je van advies voorzien wanneer je belt na tien minuten. Daarom is het altijd belangrijk om de tijd bij te houden!

Hondenrassen die vaker epilepsie krijgen

In principe kan elke hond epilepsie krijgen. Het is wel zo dat bepaalde hondenrassen vaker epileptische aanvallen krijgen dan andere rassen. Over welke rassen hebben we het dan?

  • Labrador
  • Golden retriever
  • Border collie
  • Bouvier
  • Duitse herder